inloggen
werkgebieden: ruimtelijk werk
meer over Gerlinde Habekotté
Gerlinde Habekotté
terug naar de lijst
De beelden van Gerlinde Habekotté

De sculpturen van Gerlinde Habekotté zijn ruimtelijk monumentaal en doorzichtig.
Habekotté betreedt de ruimte van de fantasie met haar ijle haast mystieke opengewerkte sculpturen, waaruit een haast vrolijke dichterlijke taal spreekt. Zij heeft behoefte aan monumentale beelden die veel ruimte innemen en toch niet massief zijn. Soms kiest zij voor de installatie vorm en heeft er veel voorover grote ruimtelijke projecten te maken. Maar het meest kenmerkende van Gerlinde Habekotté is dat het door transparantie
(letterlijk en figuurlijk) ruimte laat voor spiritualiteit of mystiek.
( Vrij naar Toos Brouwer)
Voorjaar 2000

Gerlinde Habekotté, smedend kunstenaar en vragensteller. Vragensteller bij al hetgeen ze ziet, beleeft en voelt. En vormgever. Vormgever van grote en kleine kunstobjecten van staal en smeedbrons. Ze is vooral geïntrigeerd door ruimte. Door invulling van ruimte. Ze creëert ruimte met haar kunstwerken, en ook laat ze haar impressies plaatsnemen in een ruimte, ze vult die ruimte ermee. De beleving van ruimte blijft haar prikkelen. Hoe beleven mensen ruimte? Haar werkstukken geeft ze vaak zelfbedachte titels mee, of anders namen die de beschouwer tot reflectie dwingen. Taal, woorden, het zijn slechts afspraken die wij gemaakt hebben. Maar zou het ook zonder taal kunnen? Wat betekent een woord meer dan je eigen gevoel?

Het doorleefde karakter van oude huizen, bomen en landschappen, vol onnavolgbare lijnen, geeft Gerlinde met haar eigen handen vorm. Oud en doorleefd betekent geleefd, betekent een verhaal in zich dragend. Een verhaal of een geheim, dat je langzaam kunt ontrafelen. Of waarover je kunt fantaseren. Je waant je in de door haar geschapen ruimte en je maakt je eigen verhaal. Maar ook de scherpe tekening van een hoogspanningsmast, de parallelle lijnen van wolkenkrabbers of de glimmende sporen op een rangeerterrein kunnen Gerlinde inspireren tot een werkstuk dat de kijker verrast door een kwetsbaar karakter. Het leven zit immers vol tegenstellingen?


woonplaats
Weurt
gemeente
Beuningen
website
www.habekotte.com
opleiding
CABK Constantijn Huygens, Kampen
tentoonstellingen|opdrachten|projecten
Het museum van alle tijden Beugen
De Kijkdoos Bennekom
De Nieuwegang Beuningen
Gaia en Oeranos Overasselt
Galerie De Ploegh Soest
Galerie bij de boeken Dru-fabriek Ulft


overige activiteiten
Organisator KUNSTWIESE Oostenrijk
docent bij de Lindenberg Nijmegen
Smeedlessen in mijn werkplaats
Beeldhouwworkshops in Oostenrijk


overige werkzaamheden
docent
downloads:
curicuaflopend1.doc